Kawasaki Vulcan 900 Classic

Kawasakis Vulcan 900 Classic är en utpräglad cruiser, dvs. gjord för hög komfort under resans gång. Modellen introducerades 2006 och tillverkas fortfarande.

Modellen har tydligt konstruerats för att ha ett ”gammaldags” utseende, med vita däcksidor och generösa kanter på stänkskärmar. Det är nog ganska tydligt att man försökt emulera Harley Davidsons modell Fat Boy.

Vulcan 900 Classic räknas som en MC i mellanklassen med sin motor på 903 cc. Motorn är en fyrtaktare, vätskekyld, två cylindrar i V-form med fyra ventiler per cylinder. Man har konstruerat in en stor tank, ca 20 liter, och vikten är strax under 300 kg. Både fram- och bakhjul är kraftiga, bak sitter dimension 180/70×15. De senaste årsmodellerna har numera motorer med bränsleinsprutning, som bl.a. ger en sänkt bränsleförbrukning.

Den här typen av MC kallas i stora delar av världen för Boulevard Cruiser, och man har lagt ner stor möda på att få fram ett fordon som värdigt och elegant skall transportera föraren.

Givetvis finns det många konkurrenter i den här klassen. Förutom Harley Davidson, med många modeller inom segmentet, finns japanska Yamaha V-star 950 och Suzuki C50 Boulevard. Bägge använder kardandrift, medan Vulcan 900 har remdrift. De båda konkurrenterna håller dessutom fast vid trumbromsar, där Vulcan har skivbroms.