Beteckningen Ninja

Ninja är beteckningen på en hel serie av motorcyklar från Kawasaki. Ninja var i det feodala Japan beteckningen på en slags legosoldat som kunde utföra mycket svåra uppdrag i tysthet och med ovanliga vapen.

Den första Ninja-modellen kom redan 1984 med modellen GPZ900R, oftast kallad Ninja 900. Modellen hade en revolutionerande design som utan tvekan satte ny standard för sportmotorcyklar. Den hade redan vid introduktionen en 16-ventilers vätskekyld in-line motor på nästan en liters cylindervolym och med över 110 hk. Modellen tillverkades faktiskt ända fram till 2003.

Sedan starten 1984 har Kawasaki tagit fram många modeller i Ninja-serien, med en, två eller fyra cylindrar. Den senast utvecklade modellen är Ninja H2. Den kom i en racing-version redan 2014 med en kompressormatad fyrcylindrig motor som gav över 300 hk. År 2015 kommer den i en version för körning på allmänna vägar som dock ger 200 hk.

En mindre MC i Ninja-serien, tvåcylindrig, som tillverkades under perioden 1987-2009 var Ninja 500R. Trots sin sportiga framtoning var den ett komfortabelt fordon, som lyckades kombinera goda prestanda med rimliga kostnader för bränsle och underhåll. Den var en stor favorit bland något äldre brukare med sitt rykte om att vara en säker och pålitlig MC.