Kawasaki Eliminator

Kawasaki Eliminator är en serie motorcyklar av typen cruiser, dvs. en behaglig och problemfri körning utan alltför mycket inslag av hård körning.

Den första modellen som introducerades 1985 var modell 900 Eliminator, som producerades ett fåtal år. Den hade samma grundmotor som vissa Ninja-modeller, dvs. en rak, vattenkyld, fyrcylindrig fyrtaktare. Den hade också kardan-drift. En variant av modellen, kallad ZL1000 producerades åren 1987 och 1988, huvudsakligen för den amerikanska marknaden.

Kawasaki har också tagit fram ett antal modeller med mindre motorer, som till exempel ZL750, ZL600 och ZL400. Alla dessa modeller har kardandrift.

Kardandrift är för övrigt en ständig tvistefråga mellan motorcyklister. Kardandrift uppfattas dyrare och mer komplicerat, medan förespråkarna för kardan pekar på att kedjor smutsar ner både MC och de som åker.

En av Kawasakis mest populära Eliminator-modeller var säkert EL125. Den var utförd i ”cruising-style”, dvs. bekväm att åka. Modellen hade en 124cc luftkyld, en-cylindrig motor med fyrtaktsförbränning. Modellen blev för många den första MCn, vilket till viss den berodde på att den hade ett jämförelsevis vettigt pris. Den ansågs av många bedömare som en idealisk MC för nybörjare med stabila egenskaper, bra bromsar, balanserad tyngdpunkt. Den var en mycket populär MC på körskolor runt om i världen