EU-moppen

De närmaste många yngre kommer till en riktigt motorcykel är så klart mopeden. Detta har faktiskt varit mångas introduktion till motorcyklar och det första fordon förutom cykel som många ungdomar tagit kontrollen över innan de börjat övningsköra bil. Medan vi en gång såg crossmopeden som den mest populära modellen är det numera EU-mopeden som många får sig första kontakt med.

I Sverige har vi sedan länge tillbaka varit flitiga konsumenter och användare av mopeder. 1952 beslutades det att ”cyklar med hjälpmotorer” fick köras utan att man hade körkort. Dessa tidiga mopeder krävde heller inte registrering och man behövde inte betala fordonsskatt för dessa fordon. Ordet ”moped” dök upp kring denna tid också och myntades av av en motorjournalist vid namn Harald Nielsen som då jobbade för tidningen ”Motor” och refererade till att det var ett fordon med både motor och pedaler, vilket då blev moped.

På 1960-talet tog man sedan bort pedalerna och bytte ut dem med fotstöd. Och då tidigare mopedmotorer endast startade efter man fått upp dem i fart med pedalerna så lade man även till en kickstart. Under denna tid var maxhastigheten för mopeder 30 km/h och man behövde vara 15 år för att köra en.

De moderna mopederna delas nu in i två klasser och EU-mopeder är mer eller mindre alla klass 1. Dessa måste numera registreras och ha en registreringsskylt. Maxhastigheten har ökat sedan 60-talet och är nu 45 km/h, men åldersgränsen är densamma. Dock så måste man nu har AM-körkort för att få köra en moped klass 1.

Det största märket for mopeder idag i Sverige är Baotian och de tillverkar både klass 1 och klass 2 mopeder, men även MC-scootrar. Just eftersom de är så stora och vanliga är det lättare att hitta reservdelar och tillbehör till dem och därför är det många gånger fördelaktigt att satsa på Boatian.

Äldre modeller och crossmopeder har dock inte försvunnit från den svenska marknaden utan fortsätter att vara populär. De är speciellt populär på den begagnade marknaden och man kan alltid hitta många av dessa om man är mer intresserad av dem istället.